Manuel Terapi - Ankara Manuel Terapi Merkezi

Manuel Terapi

Manuel Tıp Nedir?

Fonksiyonel bozukluğa bağlı olan hastalıkların tanı, tedavi ve korunmasıyla ilgili bilim dalıdır. Biyomekanik ve nörofizyolojik esaslar temel alınarak elle yapılan hem tanı hem de tedavi odaklı yöntemleri içinde barındırır.

Manuel Terapi (Manuel Tedavi) Nedir?

Manuel terapi, mevcut tedavilere ek olarak elle yapılan uygulamalarla ağrı ve ağrıya neden olan uyarıyı azaltmak için kullanılır.

Manuel Terapi Her Kişiye Uygulanır mı?

Öncelikle hastanın manuel terapiye uygun olup olmadığı manuel tıp eğitimi almış hekim tarafından ayrıntılı muayene edilerek değerlendirilir. Manuel terapi için sakıncalı hasta grubu böylelikle dışlanmış olur.

Manuel Terapinin Başarı Oranı Nasıldır?

Başarılı bir terapinin temel koşulu iyi bir tanıdır. Doğru tanı için de önemli adımlar vardır. Bunlardan birincisi iyi bir anamnez yani hastanın şikayetinin ayrıntılı değerlendirilmesidir. Ikinci adım kapsamlı bir fizik muayenedir. Üçüncü adım ise bazı görüntüleme tetkikleri (röntgen, BT, MRI, EMG…) ve laboratuar incelemedir.

Manuel Terapiyi Herkes Yapabilir Mi?

Özellikle eksen organ dediğimiz omurga manuel tıp eğitimi almış hekimlerin görevidir. Ekstremitelerde yani kol ve bacaklarda bazı teknikler hariç fizyoterapistlerden yardım alınabilir. Ama fizyoterapistin yapacağı işlemin hekim tarafından belirlenmesi gerekmektedir.

Manuel Terapi Hangi Hastalıklar Uygulanır?

Halk arasında kulunç olarak bilinen yumuşak doku hastalıklarında, boyun ve bel fıtığı, boyun ve bel düzleşmesinde, eklem kısıtlılıkları başta olmak üzere kas iskelet sisteminin yapısal olmayan fonksiyonel bozukluklarında kullanılır.

Manuel Terapi Kaç Seans Gereklidir?

Sorunun ne olduğu ve ne kadar süredir devam ettiği önemlidir. Uzun sureli sorunlarda manuel terapi seans sayısı uzayabilir. Örneğin kronik bel ağrısı (12 haftadan uzun süren bel ağrısı) varlığında 12 seansa kadar manuel terapi seanslarının uzatılması önerilebilir buna karşın yeni başlayan problemlerde kısa sürede sonuç alınır bazen tek seans bile yeterli olabilir.

Manuel Terapinin Uygulanmaması Gereken En Önemli Durum Nedir?

Hiper mobilite denilen eklemlerin aşırı hareket esnekliği ya da oynaklığıdır.

Manuel Terapi Nasıl Bir Yöntemdir?

Manuel terapi ellerle yapılan tedavi demektir. Eller ile hastanın sorunlu bölgesine germe, itme, çekme gibi manevraların uygulanmasıdır. Bazı durumlarda hastanın aktif katılımı da gerekmektedir.

Manuel Terapi İle Düzeltilmeye Çalışılan Şey Nedir?

Eklemlerde fonksiyon bozukluğu çoğu kez halk arasında kireçlenme diye bilinen de jeneratif değişikliklerle açıklanmaya çalışılır. Ağrılı ve hareket kısıtlılığı olan eklemlerin muayenesinde her zaman organik bir durum tespit edilemez. Örneğin radyolojik olarak belirgin de jeneratif değişikliğe rağmen hareketler açık ve ağrısız olabileceği gibi tam tersine, normal radyolojik görünüme rağmen hareketlerileri derecede ağrlı ve kısıtlı da olabilir. Aynı şekilde radyolojik bir değişiklik olmaksızın hastaların yakınmaları dalgalanmalar gösterebilir. Sonuç olarak fonksiyon bozuklukları her zaman standart organik patolojilerle açıklanamamaktadır. Kas iskelet sisteminin reversibl yani geriye dönüşümlü yapısal ve kalıcı olmayan fonksiyon bozukluklarında manuel terapi kullanılır.

Manuel Terapide Radyolojik Değerlendirmenin Yeri Nedir?

Hastanın yakınmalarıyla örtüşmeyen radyolojik sonuç pek anlamlı değildir. Klinik tanı (hekimin öykü ve ayrıntılı muayene sonrası koyduğu tanı) ve radyolojik değerlendirme uyum içinde olmalıdır. Farklı olduğu durumlarda klinik tanı doğru kabul edilmelidir.

Manuel Tedavi Yeni Bir Yöntem midir?

Manuel tıp tanı ve tedavi tekniklerini binlerce yıldır hekimler kullanmışlardır. Manuel tıp hakkındaki ilk bilgiler MÖ 3000 yıllara dayanır.

Dr. Öğr. Üyesi Bünyamin Haksever Kanal D Haber'e Konuk Oldu